Zamyšlení, zprávy, pozvánky, semináře, besedy.....

pátek 18. dubna 2008

Nepál na neděli

Láká vás potkat se s pravou východní kulturou a nemáte na cestu do Asie ? Mám pro vás tip na nedělní výlet do Nepálu. Zdá se vám, že to nejde dohromady ? Ne, opravdu si nevymýšlím, jeden malý Nepál najdete kousek za humny - na území SRN.

Je to ve skutečnosti velká soukromá zahrada, na níž je trvale umístěna nepálská expozice z výstavy EXPO 2000 v Hannoveru. NEPAL HIMALAYA PAVILLONS, jak se zahrada jmenuje, najdete ve Wiesentu, asi 80 km od státní hranice.
Pojedete-li přes hraniční přechod Folmava, naberte směr na Furth im Wald po silnici č.26, pokračujte po č.20 směrem na Furth im Wald-Nord, F.im Wald-Sud, poté směrem na Cham, Cham-Ost (č.20, 85), Cham-Sud(20). Pak lze najet na dálnici - EXIT Straubing, EXIT Worth an der Donau-Ost (A3, E56), Worth a.d.Donau-Wiesent, směr Wiesent.
Mnohem zajímavější trasa ale vede místními "okreskami" (které jsou ovšem mnohem kvalitnější, než ty naše) : už na silnici č.20 Cham-Sud lze odbočit na kruhovém objezdu směrem na Falkenstein (Regensburg), pak přes Radling, Schorndorf, Michels Neu Kirchen (cestou uvidíte větrnou elektrárnu), přes Falkenstein s malebným hradem i podhradím, na Worth a.d.Donau a pak odbočit doprava (ne na dálnici) a dále směrem na Wiesent. Poté odbočte opět vpravo a asi po 1,6 km najdete Nepal Himalaya Pavillons.

Už z dálky je po pravé straně silnice možno zahlédnout v lese pod vrcholem kopce zlatou věžičku buddhistické stúpy. Otevřeno pro veřejnost bývá pouze v neděli od 13.oo do 17.oo a v pondělí od 14.oo do 17.oo hodin, v sezóně od začátku května do konce září. Vstupné je do 5,-Euro, WC jsou čistá a volně přístupná (dobrovolníci sami vhodí do misky nějakou tu minci). Jídlo ani pití zde nekoupíte (s výjimkou malé lahvičky minerálky) a zvířata do areálu nesmí. Více informací najdete na www.nepal-himalaya-pavillon.de

Zahrada je stále zdokonalována a stylově upravována; najdete tu množství vzrostlých a krásně kvetoucích rododendronů i dalších typických rostlin Himálaje, suchou štěrkovou zahradu, vodní kaskádu, potůček, jezera, z nichž jedno přejdete dokonce suchou nohou, celou řadu altánů, soch a přehršle dalších zajímavostí. Plejáda meditačních zákoutí je stejně přitažlivá, jako hlavní objekty : buddhistická stúpa a hinduistický pavilon, které jsou prostoupeny symbolikou duality celku a kde můžete uvidět množství autentických artefaktů těchto dvou hlavních duchovních směrů východu.

Celý pavilon spravují Nepálci, které můžete při troše štěstí pozorovat také při umělecké dřevořezbě nebo ruční výrobě keramiky. Během sezóny jsou zde pořádány i kulturní akce a koncerty. Přispět lze i zakoupením suvenýrů (dovezených přímo z Nepálu) či CD s tématickou hudbou - část výtěžku putuje na podporu obyvatel Nepálu a projektu "Voda pro svět".

Radost místním Nepálcům rozhodně uděláte pozdravem "Namaste", nebo poděkováním "Dhanjavad", obé s lehce sepjatýma rukama a mírnou, pokornou úklonou, bez zbytečné okázalosti...
Nenecháte-li se odradit návalem hlučnějších německých turistů, kteří areálem projdou a zase jej vcelku rychle štrůdlem opustí, můžete si v pozdější hodině užít i chvíli klidné meditace v některé části chrámu nebo zahrady... a na chviličku se ocitnout v pravém Nepálu, jehož všudypřítomnou atmosféru ještě zvelebují mantry, zpívané buddhistickým mnichem...

Pavilon navštěvují různí lidé s různou motivací a různou mírou skutečného zájmu a jistá dávka tolerance se tedy rozhodně hodí.
Je-li ale návštěvník opravdu duchem přítomen a bude si chtít Nepál nejen prohlédnout, ale i VIDĚT, stačí toliko zklidnit krok a ztišit mysl...
... NAMASTE...