Zamyšlení, zprávy, pozvánky, semináře, besedy.....

čtvrtek 24. března 2011

FENG-SHUI u nás I.



Na harmonizaci prostoru podle pravidel feng-shui se zaměřuji už řadu let. Je pro mne jen logickým navázáním a přirozeným rozšířením harmonizace člověka do širšího prostředí. Reflexní terapie je vlastně feng-shui těla, a feng-shui je dokonalou reflexní terapií prostoru.
Protože se některé dotazy stále opakují, předkládám zde několik nejčastějších otázek a odpovědí ze své praxe.


Co to je feng-shui a jak se dá v našich podmínkách využít ?
Původní učení feng-shui (čti feng-šuej, voda - vítr) přišlo z oblasti Číny a Japonska. Vychází z přirozeného předpokladu, že člověk ke svému životu potřebuje zdroj vody a ochranu před chladným větrem. Tyto základní podmínky ke zdravému životu člověka jsou doplněny o systém pěti prvků - dřeva, ohně, země, kovu a vody, a také o další systémy, z nichž nejčastěji užívaný je systém devíti tématických sektorů v daném prostoru, tzv. pa-kua. Ke svému bydlení si logicky hledáme místo bezpečné, chráněné, ale s otevřeným výhledem. Také vnitřní prostor si chceme zařídit tak, abychom se v něm cítili dobře, mohli se soustředit (třeba na práci, učení), či si naopak po návratu z práce dostatečně odpočinout. Harmonizace podle feng-shui tedy přináší možnost upravit svůj životní prostor tak, aby energie čchi v něm proudila plynule, bez překážek a negativních vlivů a byla obyvatelům co nejvíce prospěšná, neunikala bez užitku pryč, ani nevytvářela přeplněná neprůchodná místa.
Ne každý vlastní dům na jižní stráni, ještě málokdo uvažuje o energiích už nad projektem. Je nějaký způsob, jak zhodnotit třeba pozemek, kde mám úmysl postavit dům?
Na prázdném pozemku lze zaměřit tzv. energetické sítě, někdy se jim také říká geopatogenní zóny. To jsou vlastně siločáry Země, které se nesou po celé planetě a samy o sobě nejsou nijak zvlášť škodlivé. Změna nastává, když se zkříží se spodní vodou, geologickým zlomem či nehomogenitami v podloží pozemku. To vše se dá zaměřit i na plánku, otisk toho místa je čitelný i na dálku a citlivé trénované smysly dokáží odhalit nejednu záludnost, které je třeba se včas vyhnout.
Stejně se dá už ve stávajícím bydlení přečíst energetická mapa, včetně silných emočních stop, třeba po nemoci, zranění, úmrtí apod. Takovým energeticky narušeným místům je nejlépe se úplně vyhnout a přestěhovat odpočivný nábytek jinam. Pokud toho nelze dosáhnout, pak se snažit alespoň místo co nejvíce zharmonizovat, energeticky vyčistit a dostatečně ošetřit. Na energetické dyskrepance a emoční zanesení reagují hlavně děti; ty, které v tom místě musí spát, mívají často neklidné sny, odcházejí z lůžka, často se vnutí do postele k rodičům, protože v té své se necítí bezpečně. Po delší době může energetický odpor místa narušit imunitu a to se hlásí nejdříve únavou, později třeba i opakovanými zdravotními potížemi, u nichž se ztěží hledají hmatatelné příčiny.

Lze nějak napravit chyby v už stávajícím bydlení i bez stavebních úprav?
Ano, feng-shui nabízí mnoho možností, jak napravit chyby vzniklé třeba už při stavbě nebo zařizování domu či bytu. Já sama pracuji nečastěji právě s nevelkými, mnohdy takřka kosmetickými změnami v interiéru. Je ale potřeba se na prostor podívat objektivníma očima. V některých domech či bytech někdy dojde i na výměnu jednotlivých pokojů - třeba dorůstající děti si rády svůj malý pokojíček vymění s rodiči a obsadí jejich zbytečně velkou ložnici, zatímco rodiče tím získají potřebnou intimitu v útulném menším pokojíku. Velké možnosti skýtá také například práce s vhodnými barvami, materiály a tvary, ovšem musí se při tom zohlednit individuální typ a nastavení obyvatel prostoru. Pro společně obývané místnosti je pak potřeba najít společný kompromis, aby prostor vyhovoval všem. V barevnosti ale rozhodně vždy doporučuji umírněnost. Dnešní designové trendy jsou příliš často jen módním výkřikem a bydlet se v nich dlouho nedá. Ovšem i za krátkou dobu dokáže taková časopisová designérská křeč způsobit důkladný energetický zmatek v obyvatelích postiženého prostoru...
Nelze ani opomíjet zájmy a osobní zaměření obyvatel. Každý nemá v lásce vzhled východních doplňků, je i jiná možnost ?
Pracuji tak, abych vyhověla pravidlům feng-shui i vkusu klienta. Opravdu jen málokdo si libuje v doplňcích s přiznaným původem na dálném východě a proto hledáme společně vždy takové harmonizační pomůcky a doplňky, které budou vyhovovat jejich stylu, budou ladit i se stávajícím zařízením, a současně v sobě ponesou i symboliku potřebnou pro dané téma konkrétního sektoru.
Pokud potřebnou pomůcku nenajde klient na trhu, mohu pomoci i s jejím návrhem a podle technické náročnosti i se zhotovením. Často se to konkrétně týká třeba tématicky zaměřených obrazů do jednotlivých sektorů, oživujících zvonkoher a mobilních závěsů, osvětlení, prosvětlení či dekorací, které pak pomáhají posílit čchi v potřebném místě.

Znamená to, že vyrábíte doplňky feng-shui ? Kde je prodáváte ?
Některé doplňky sama vyrábím, u některých se účastním návrhem nebo spoluprací. Nemám obchod, ale některé ze zvonkoher momentálně najdete třeba v apatyce Pampeliška (Pražská ul. Klatovy). Raději ale vyrábím přímo pro konkrétního člověka a konkrétní prostor, takže na objednávku. Je vždy lepší, když ten prostor už znám či jej mohu nejdříve vidět, v nejlepším případě potřebuji znát i nativní data obyvatel, abych mohla zodpovědně doporučit a zvolit hlavní a doplňkový materiál, tvar, barvu. Také musím vědět, pro jaký sektor bude doplněk určen, podle toho pak volím a zhotovuji jednotlivé komponenty.
Podobným způsobem fungují i moje harmonizační šperky, vlastně jsou to jakési osobní feng-shui harmonizační pomůcky, nositelné na těle. Každý z nich je originál, často na objednávku pro jediného klienta. Nikdy neudělám dva šperky stejné - nepodařilo by se mi to ani kdybych chtěla, protože tvořím volnou rukou.

Zpracováváte i feng-shui pro venkovní prostory a zahrady ?
Pokud má klient zájem, tak ano. Mohu vytvořit návrh na úpravy, rozčlenění, zařízení a případně i osázení exteriéru, zahrady. Mohu doporučit vhodné rostliny, kultivary, barvy. Samotnou realizaci už si ale klient musí zařídit sám, nejlépe ve spolupráci s odborníky - zahradníky. Pomoci mohu s návrhem či vytvořením některých menších zahradních doplňků a dekorací, plastik.
Otázka pro mnohé nejdůležitější: co obsahuje, kolik stojí a jak dlouho trvá takové zpracování studie feng-shui ?
To záleží na velikosti a náročnosti prostoru, na počtu jeho obyvatel a dalších konkrétních podmínkách. Větší zakázky někdy po dohodě s klienty zpracovávám po etapách nebo jednotlivých podlažích, přičemž prioritu a pořadí zpracování si volí klient. Vždy do studie patří důkladné zmapování a zakreslení GPZ, zhodnocení nativních dat všech stálých obyvatel, zhodnocení stávajícího stavu, z toho vyplývající návrhy jednotlivých úprav a harmonizační doporučení, zakreslení sektorů objektu, tok čchi ve stávajících podmínkách a po navrhovaných úpravách, případně nákresy a črty navrhovaných změn. Celou studii pak s klientem znovu procházím a vysvětluji, i když ji předávám v papírové verzi. Někdy pomáhám klientovi s výběrem materiálů pro úpravy přímo asistencí při nákupu v obchodě.
Pro konečnou cenu je jediným sjednocujícím měřítkem počet hodin, které nad zpracováním studie strávím. Běžná cena práce ostatních poradců v ČR se pohybuje od 500,- až do 1600,-Kč za hodinu práce, počítají si i příplatky za dojezd do objektu, cestovné apod., to se dá najít na netu. Já se ale snažím svoje služby udržet v dostupné cenové hladině a proto účtuji novým klientům pouze 400,-Kč za hodinu a při opakované spolupráci dokonce jen 350,-Kč za hodinu čisté práce, bez rozdílu, zda pracuji na diagnostice objektu, nebo zda zpracovávám studii doma.
Na zpracování si ponechávám podle rozsahu 2-3 týdny, samozřejmě jsem po tu dobu v kontaktu s klientem pro případná dopřesnění. V základní studii bytu standardní velikosti (2+1) se většinou vejdu do 20-30 hodin, ty náročnější (třeba celý dům) spolknou ale i podstatně více práce.