Zamyšlení, zprávy, pozvánky, semináře, besedy.....

neděle 12. června 2011

OKURKY, KLÍČKY. ENTENTÝKY...

...čert (E.coli) vyletěl z elektriky,
bez klobouku sám,
vylepšil nám plán...

...mohli by si radostně zpívat farmaceuti, vládci chemickopotravinových nadmolochů a tvůrci Kodexu alimentariu při pohledu na bilanci nákupu čerstvé zeleniny v současných dnech. Při rozhovoru se zelinářem lze jen kroutit hlavou, jak jsou lidé snadno ovlivnitelní mediálně rozlitým strachem, i když každý osobně tvrdí, že se nebojí...

Nesmyslnost celé kauzy je očividná. Ostatně už se tím zaobírá dost kvalifikovaných odborníků, takže se nebudu snažit o opisování již řečeného. Přesto si stále myslím, že celá tahle věc s krvácivými průjmy nějak souvisí s nedávnou erupcí islandské sopky Grímsvötn. Možná se vám zdá, že si jen přihřívám svoji polívčičku, ale popřemýšlejte chvilku se mnou:

Vloni předcházela erupci sopky Ejafjallajökull také série průjmových onemocnění neznámého původce. Projevy se soustředily v nejníže položených oblastech republiky (s nejnižší nadmořskou výškou) a nejvíce u dětí s tělesnou výškou do 1 metru od země. Na průjem nezabírala ani antibiotika, ani běžné léky na zklidnění peristaltiky...
Je víceméně jasné, že se nejednalo o infekci, ale OTRAVU SOPEČNÝMI PLYNY.

ZÁSADNÍM faktem, který ale mnozí stále přehlížejí (včetně zdravotníků, hygieniků, epidemiologů, vulkanologů i médií), je, že SOPEČNÉ PLYNY SE NEPOHYBUJÍ NAD NAŠIMI HLAVAMI jako mrak popela, ALE POD NAŠIMA NOHAMA !!!, kde spíše tečou a připomínají jezero, protože jsou těžší než vzduch. Tento fakt je archeologům i vulkanologům dávno znám, jen jej v momentální honbě za bacilem nikdo nepovažuje za zásadně důležitý a celou věc měnící.

Právě tomuto faktu ale logicky odpovídal i postup šíření a výskyt letošní střevní "infekce" s hemolyticko-uremickými příznaky (souhlasnými s příznaky intoxikace sopečnými plyny) na území Německa.
Série náhlých případů průjmu, objevivších se takřka současně s letošní erupcí (a na několika místech najednou, nezávisle na sobě), i postup šíření případů krvácivě průjmovitých příznaků se zřetelně kryje se zeměpisně nejnižšími oblastmi německých nížin, hlavně kolem mořského pobřeží a toku nejmohutnějších řek (Hamburg). Ano, tudy by logicky asi nejdříve prosakoval (tekl) proud těžkých plynů terénem.
K ústí německých toků na severu země to má vzdušnou čarou plyn z Islandu nejblíže (hnán větrem od severozápadu), proto taky asi teprve pak (po následném postupném naplnění a rozlití "jezera" plynů v laguně u německého pobřeží) skutečně přišly na řadu i další země "v cestě" - Dánsko, Británie, Nizozemsko, Francie a další. Většina těchto zemí má velkou část pobřeží poněkud výše (nebo dále) od zdroje plynů, větší % jejich pobřežní pevniny se zdvihá jako útesy, než aby navazovala plynule na mořskou hladinu. A podúrovňové Holadsko je přece jen o kus dál...
Také se vzdáleností od epicentra slábne i výskyt (plyny jsou již naředěny prouděním vzduchu), nebo se (jako za našimi hranicemi) zastavil za horstvem, přes nějž (zatím) plynné jezero nepřestoupilo.

Stejně jako vloni ani letošní projevy neovlivnilo podávání antibiotik či osvědčených protiprůjmových léků. Otrava však zjevně mohla být mnohem prudší díky agresivnějšímu složení plynného koktejlu.
I média začala hovořit o tom, že Evropa možná vůbec nebude vědět, co vlastně způsobilo tuto epidemii...
Pro všechny, kteří nestíhají sledovat všechny souvislosti : tlusté střevo je (dle východní medicíny zcela logicky) detoxikačním partnerem plic (nadechujících jedovaté plyny) !

Leč západní medicína po dlouhém tápání už vytáhla z osudí viníka - ostatně nějaký ten balcil se dá najít vždy a všude. Rozhodně to ale nevypadá na jen tak nějaké mikroby, kteří se náhodně vyloupli u jakéhosi dolnosaského pěstitele luštěninových klíčků, nýbrž (dokonce i podle jediné a následně zase stažené mediální informace) nejspíše pochází z profesionální (nemocniční?) laboratoře...

I kdyby se skutečně jednalo "jen" o infekci, dnes už nikdo asi nezkoumá, jakou vazbu na oslabení lidské kondice (skrze nadýchané plyny a tím oslabené partnerské orgány = střeva) mohla mít intoxikace neviditelnými a neměřenými plyny ze sopky. Stejně tak se už nikdo asi nebude obtěžovat pátráním po závažnosti základních onemocnění všech průjmem postižených a zemřelých osob.

V každém případě si výrobci chemické suermarketové stravy mohou mnout ruce, jak se (jim? komusi dalšímu? cíleně? shodou "náhod"?) povedlo odradit velké množství lidí od konzumace zeleniny, hlavně té bio !
Čí ruka asi koho ruku myje - až se dílo podaří...?
Jak rychle se asi naši "pohotoví" výrobci chemoléků vítězoslavně přihasí se zaručeně účinnou vakcínou proti podobným bakteriálním mutantům ?

Nenechme se zmást cizí panikou, přemýšlejme samostatně a hlavně zdravým selským rozumem si skládejme pravdivou mozaiku dění.
Nenechme se odradit od (bezmála už jediné, alespoň trochu zdravé a zdraví podporující) zeleninové stravy.
Samozřejmě, okurky a rajčata jsou stále ještě přirychlovaná a v našem současném pozdnějarním-časněletním biorytmu nemají zatím v jídelníčku co dělat, neb nám za okny rozhodně ještě nezrají.
V principu tu jde ale o STRACH a ten se na biorytmy neptá. Tomu buď sami nasloucháme a sami v sobě jej živíme, nebo ne.
Obchod se strachem je velmi výnosný, stačí se zamyslet nad očkováním, některými preventivními vyšetřovacími metodami, nebo třeba pojišťovnictvím...

Hledejme tedy vlastní názor, hledejme serióznost nikoli podle médií, funkcí a titulů, ale podle vlastní vnitřní zralé úvahy.