Zamyšlení, zprávy, pozvánky, semináře, besedy.....

neděle 25. března 2012

Vejcovody

Dnes nemám na mysli kanálky, spojujících v ženském těle vaječníky s dělohou, jak by se na blog terapeutky asi slušelo. Bude řeč o vajíčkovém ekvivalentu různých dalších ...vodů (vodovodů, ropovodů, plynovodů...).
Několik agilních známých mne totiž zasypalo mailovou výzvou, nabádající k reakci na letošní vyšroubované ceny vajíček. O této mediální bublině je všeobecně známo, že je uměle vytvořená a snad jen málokdo věří tomu, že vajíčka lze nakoupit do zásoby. Reaguji tedy a odpovídám tímto jen na výslovné dotazy, co si o takové výzvě myslet.

Jedná se o (nepodepsaný) text, který má v mnoha ohledech jistě pravdu a v zásadě má bohumilou myšlenku - nekupovat vajíčka vůbec. Jenže nic není tak jednoduché, jak to vypadá na povrchu....

Nelze pominout fakt, že do vyváženého jídelníčku patří vajíčka maximálně tak v množství asi 1-2 ks týdně - včetně těch, která jsou skrytá v těstech, náplních či obalech (už jedno vejce denně překyseluje celé tělo!). Už z tohoto je zjevná (s)prostá mediálně nafouknutá bublina. Je to jednoduchý, pečlivě nalíčený a dobře načasovaný "špek", na který malý český chtivý zákazník bez okolků skáče. Vychováni desetiletími nedostatku čehokoliv, v domění, že když něco není, musí toho koupit několikanásobek, jakmile se ono nedostatkové někde na trhu objeví, zopakovali si čecháčci frontové bojůvky o vejce se stejným šarmem, jako před 30ti lety stáli fronty na televize či hajzlpapír. U prodejců vajíček a nosnic to vypadá, jako by byl rok 1980...

Ve zmíněném, mailovými cestami kolujícím panfletu však poněkud přebývají velká a zbytečně patetická slova ("mafie", "..rukojmí", "...štvaná zvěř" apod.), a naopak mnohem víc tam chybí skutečná loajalita s českou kotlinkou. Je sice pěkné, že autor vyzývá k vajíčkové abstinenci (což mnohým jistě ušetří žlučníkové koliky, jinak v době Velikonoc obvyklé), ale sám důsledně zapomíná na podstatu toho celého - české zemědělce.

Jde totiž "až" v první řadě o to, že poctiví čeští chovatelé vejconosných slepic jako prakticky JEDINÍ v EU přistoupili na euro-nařízenou úpravu chovných podmínek pro nosnice, a v určených termínech na svých farmách zvětšili slepicím chovné klece. To je stálo nemalé investice a tudíž museli lehce navýšit cenu českých vajec. O tom se mluví a děje se to vcelku tiše už nejméně rok a nikdo na to téměř nereagoval.
Až když zahraniční chovatelé, kteří tyto drahé úpravy neudělali a jejichž slípky se dál tlačí v původních těsných klíckách, nasměrovali do česka své lacinější, investicemi nezatížené vejcovody, vyvstala nutnost takovou nabídku vhodit do českých obchodních vod a náležitě ji podtrhnout mediálním rozruchem. Konkurenční prostředí trhu už pak zareagovalo samospádem. Ať si frontové bojovnice aspoň zavzpomínají...
Po velikonocích nejspíš bublina rychle splaskne, ale českým vajíčkářům i tak zbudou jen velké klece a oči pro pláč.

Asi bych tedy doporučila poněkud upravit původní náznak (snad) dobré idey oné řetězové výzvy:
* Kupujme jen tolik vajec, kolik skutečně (s)potřebujeme; i o velikonocích máme každý stále jen jeden žaludek !
* Nepodléhejme nejapným mediálním tahanicím, jsme jen herci v čísi naplánované a promyšlené hře !
* Ale hlavně: když už nějaká ta vejce kupujeme, ŽÁDEJME NA OBCHODNÍCÍCH zásadně VAJÍČKA ČESKÁ !!!
Na pultech totiž najdete snůšky z celé Evropy (označení nesou přímo na skořápce - DE, PL, NL), u nás na jihozápadě asi nejčastěji potkáme frische eier od deutsche slípka.

Ani kilometry komentářů o "humánních" podmínkách ve velikostech klecí pro nosnice však nic nezmění na tom, že slepice by měly žít ve volném chovu a snášet jen tolik, kolik je pro ně přirozené. Český letákový zákazník je ovšem dobrým a dobrovolným hercem v jakémkoli komiksu, který na něj někdo vyčůraný vymyslí, a tak se takovými "nepodstatnými" detaily prostě nezdržuje...

Nezbytné poučení z krizového vývoje se tedy nabízí samo: nepodléhaje masové chtivosti, neskákejme slepě na každý (kteroukoli lobující skupinou) nastražený špek, a konečně začněme používat svůj vlastní zdravý selský rozum.
Kdyby nic jiného, je jistě každému bližší košile vlastního zdraví než kabát českých slepičářů... ...ergo kladívko: nechceme si přece za mimořádně zbytečně drahý peníz vyrobit mimořádně zbytečný žlučníkový záchvat jen proto, abychom sousedovi ukázali, jak jsme byli úspěšní ve frontě na vaječném trhu... :-))