Zamyšlení, zprávy, pozvánky, semináře, besedy.....

středa 19. května 2010

Ucho


Dva kilometry od Čeňkovy pily proti proudu řeky Vydry stojí Ucho.
Je fungl nové, měděné a dřevěné a naslouchá zvukům řeky a prostě se narodilo z iniciativy lidí, kteří nebyli líní začít myslet jinak...

Vysvětlím : tohle měděné obří naslouchadlo umožňuje slyšet umocněné zvuky proudu vody a přibližuje tak mimořádný zážitek všem, kteří, jsouce zahlceni hlukem vlastním i okolního světa, pomalu ztrácejí schopnost uvědomovat si a vnímat mnohovrstevnou krásu přirozených zvuků přírody.
Tohle veskrze pozitivní Ucho je tu teď pro nás všechny, kteří o to cenné ve světě zvuků nechceme docela přijít, ba si rádi necháme tu parádu ještě přirozeně zesílit.
Nápis na kotvícím sloupku dokonce říká: "Slyšet zvuk vody je krásné. Zaslechnout, co je za zvukem vody, to je teprve nádhera..."(Vl.Marek). Naslouchejme tedy pečlivě a nechme se nést ZA zvuky kolem nás, stejně jako tibetští mniši nabádají : když zní zpívající mísa, poslouchej; když dozní, poslouchej dál...

Příští týden má Ucho svoji veřejnou premiéru, dokonce za přítomnosti televizních kamer.
Tenhle naslouchavý nápad přivezl kamarád Víťa Chlada z dovolené v Rakousku. Podobných kovových Uší, která, nastavena k proudu řeky či prameni, umožňují kolemjdoucím lidem naslouchat nebývale zesíleným dokonalým zvukům vody, je tam prý více. A protože Vítek před pár lety absolvoval seminář pana Vlasty Marka o tibetských mísách a léčivém zvuku, a protože dobře poslouchal a pozorně četl, ví, jak důležité a léčivé mohou zvuky přírody být a že si je lze zesílit (třeba jen přiložením dlaní k vlastním boltcům zvětšit plochu k zachycení zvukových vibrací a slyšet tak dříve neslyšené). Víťa má také velmi blízko k Šumavě, uprostřed níž se svou rodinou žije a podílí se aktivně na chránění této vzácné a stále ještě místy divoké krajiny. Nebál se vyřknout nekonvenční nápad, věnovat kus energie nad rámec pracovní povinnosti a nevzdat to... a podařilo se. Našel se i sponzor, výrobce, vůle prosadit schválení nápadu a najít patřičně zajímavé místo... a Ucho je na světě.
Je tu teď pro nás všechny, kteří se k němu někdy dostaneme a budeme naslouchat.
Jen houšť a díky, že smíme být u toho :))

Abychom slyšeli, musíme se nejdříve ztišit. Teprve v tichu je totiž ticho i zvuk nejléčivější.....